Vinura

Fairview Chenin Blanc

Specificaties

Soort
wit
Druifsoort
Chenin Blanc
Regio
Paarl
Jaar
-

Het warmere klimaat en op graniet gebaseerde bodem rond de Fairview boerderij zijn het ideale terroir voor deze prachtig expressieve Chenin Blanc. Na de oogst werden de steeltjes verwijderd en de druiven (zacht) geperst. Na twee dagen rust, fermenteerde 48% van de wijn in Frans eiken vaten (225 en 500 liter; de helft nieuw). Het overige deel in stalen tanks. Voordat de twee delen werden samengevoegd en gebotteld, ‘lag’ ze nog ‘sur lie”.

Het in stalen tanks gefermenteerde deel benadrukt de vruchtensmaken van de Chenin; het in houten vaten gefermenteerde deel voegt gewicht en structuur aan het palet. Hiermee krijgt de wijn op fles een verder groeipotentieel. De wijn geeft een neus van verse appels, citrus- en tropisch fruit-notities. Het mondgevoel is complex met smaken van kweepeer, tropisch fruit en zacht hout. Met een frisse mineraliteit heeft ze een mooie lange afdronk.
De wijn komt helemaal tot zijn recht bij o.a. salades met koud vlees en wat fruit. Ze blijft echter ook recht overeind tegen gekruide gerechten uit de Cape Malay-keuken.

Ter ere van de Drink-Chenin-dag, proefde Jolande Vos van "I love food and Wine", verschillende Chenins uit Zuid-Afrika. Haar oordeel over deze wijn: "In de geur peer en perzik en wat honing. Zachte aandronk met een klein citrusbittertje, licht exotisch fruit (ananas) en de subtiele houttoets zorgt voor complexiteit."

Downloads