Vinura

Capensis

Een geschiedenis van 400 jaar druiventeelt heeft geleid tot een hedendaagse heropleving van terroirgedreven wijnen.

De regio Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika staat al lange tijd bekend als een ideaal gebied voor de teelt van druiven. Deze wijnproductiegeschiedenis gaat meer dan drie eeuwen terug, tot de jaren 1600, toen de wijngaarden wijn produceerden voor de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie die op weg waren naar India. In de 18e en het begin van de 19e eeuw was Zuid-Afrika vooral bekend om zijn Constantia-dessertwijnen gemaakt van Muscat-druiven, die zeer gewild waren in heel Europa.

Toen kwam het einde van de 19e eeuw, toen de wortelluis phylloxera de wijngaarden van Zuid-Afrika, net als wijngaarden elders in de wereld, verwoestte. Helaas werden de meeste wijngaarden opnieuw beplant met druivenrassen die een hoge opbrengst hadden, maar een lage kwaliteit leverden.

Met het einde van de apartheid in 1994 en de opening van de wereldwijde exportmarkt begon het opmerkelijke potentieel van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw langzaam bekendheid te krijgen buiten het land. Om dit potentieel te benutten, begonnen wijnmakers nauwgezet onderzoek te doen en de beste druivenrassen te selecteren die het beste pasten bij de bodem en het mesoklimaat van elke specifieke locatie. Bij de zoektocht naar de beste Chardonnay-locaties lag de focus van Capensis op de regio's Stellenbosch, Overberg en Robertson in de West-Kaap. Filosofisch gezien is Capensis echter niet beperkt tot deze regio's - de enige beperking is de kwaliteit van elke individuele wijngaard.

Downloads